Увійдіть на партнерський портал Viessmann та в партнерський магазин Viessmann

Домовласники Професіонали

Система пом'якшення - захист від утворення накипу

На малюнку зображені пом'якшувальні системи Viessmann Vitoset Aqua

Жорстка вода може призвести до утворення постійних відкладень. Вони не тільки впливають на зусилля, необхідні для очищення, але й можуть пошкодити водопровідні труби, під'єднані компоненти та побутові прилади, які містять або використовують воду. Система пом'якшення води знижує жорсткість питної води, що захищає від утворення накипу. Таким чином, вона сприяє підвищенню експлуатаційної надійності та терміну служби і водночас підвищує зручність - і не лише під час регулярного чищення. Асортимент аксесуарів Viessmann Vitoset включає інноваційні системи пом'якшення питної води для використання в приватних будинках і багатоквартирних будинках, малих комерційних підприємствах і закладах громадського харчування.

Що таке жорстка вода?

Жорсткість питної води зумовлена вмістом у ній вапна та розчиненими в ньому іонами кальцію і магнію. Чим вища їхня частка, тим жорсткіша вода. Значний вплив на жорсткість води має склад ґрунту підземних або джерельних вод, з яких отримують питну воду. Вода стає жорсткою, коли контактує з вапняками, такими як крейда або мармур. Ви можете дізнатися більше про жорсткість вашої питної води у місцевому водопостачальному підприємстві.

Існує три різні діапазони жорсткості

Жорсткість води виражається як вміст карбонату кальцію в мілімолях на літр (ммоль/л). Ця величина дозволяє розрізняти три діапазони жорсткості, як показано в наступній таблиці:

Діапазон твердості

Концентрація карбонату кальцію (ммоль/л)


Німецькі ступені жорсткості (°dH)


Жорстка вода

≥2,5 ммоль/л

≥14 °dH

Середньо-жорстка вода

≥1,5 < 2,5 ммоль/л

≥8,4 < 14 °dH

М'яка вода

<1,5 ммоль/л

<8,4 °dH

Які переваги має система пом'якшення?

Жорстка вода має свої переваги. Одна з них полягає в тому, що вона містить більше мінералів, ніж м'яка вода. Однак у довгостроковій перспективі це призводить до утворення вапняних відкладень у компонентах, що містять або використовують воду, а також у побутових приладах. Крім скорочення терміну служби, ці відкладення також зменшують тепловіддачу нагрівальних стрижнів і спіралей у пральних машинах і чайниках, що призводить до збільшення споживання енергії. Пом'якшення води, безумовно, сприяє підвищенню енергоефективності. Крім того, вода з дуже високим вмістом вапна ускладнює очищення кранів і фітингів, збільшує споживання миючих засобів і засобів для чищення, а також знижує їхню ефективність. Це також негативно впливає на смак гарячих напоїв. Якщо вміст вапна занадто високий, рекомендується пом'якшення води.

Скористайтеся цими перевагами системи пом'якшення

  • Ефективний захист від утворення накипу в бойлерах і трубопроводах ГВП
  • Економія електроенергії та подовження терміну служби побутових приладів
  • Максимальний блиск у ванній кімнаті завдяки значному зменшенню відкладень вапняного нальоту
  • Еластична шкіра та шовковисте волосся завдяки м'якій воді
  • М'яке прання, дбайливе до тканини
  • Зменшення витрат миючих та чистячих засобів

Системи пом'якшення питної води Viessmann сертифіковані за стандартом DVGW.

На малюнку показано знак для систем, сертифікованих DVGW.

Як працює система пом'якшення?

Система пом'якшення води від Viessmann працює на основі надійного процесу іонного обміну. При цьому методі вода протікає через смолу, заряджену іонами натрію. В процесі обміну вона виділяє іони кальцію та магнію і поглинає іони натрію. Таким чином, система виробляє повністю пом'якшену питну воду. Завдяки інтелектуальному управлінню, пристрої визначають стан смоли і автоматично регенерують її. Для цього вона промивається сольовим розчином. Це забезпечує постійну стабільну якість води.

Доречі: Пом'якшувачами питної води Viessmann Vitoset Aqua можна керувати за допомогою смартфона. Завдяки додатку ViCare ви завжди будете в курсі поточного робочого стану.

На фото - блискуча ванна кімната, яку стало легше чистити завдяки системі пом'якшення питної води.
Ванна кімната з прибиранням, що полегшується системою пом'якшення питної води.

Пошук правильної системи пом'якшення

Якщо ви хочете пом'якшити воду, важливо вибрати правильну систему. У наступній таблиці показано, яка система пом'якшення Viessmann підходить залежно від жорсткості води та кількості людей у домогосподарстві (з рекомендованим пом'якшенням до 6 °dH):

12 °dH

15 °dH

18 °dH

21 °dH

24 °dH

27 °dH

30 °dH

33 °dH

36 °dH

Від 1 до 3 мешканців

VS 19D

VS 19D

VS 19D

VS 19D

VS 42D

VS 42D

VS 42D

VS 42D

VS 42D

Від 4 до 6 осіб

VS 19D

VS 19D

VS 42D

VS 42D

VS 42D

VS 42D

VS 42D

Від 7 до 9 пасажирів

VS 42D

VS 42D

VS 42D

VS 42D

VS 42D